RRC GROUP D Most Important Questions & answers 2019 - General Awareness - Current Affairs - General science . - Kiran Kamble Knowledge World

ನಿಮಗೆ ಸರ್ಕಾರಿ ಕೆಲಸ ಬೇಕಾದರೆ ಈ ದಾಖಲೆಗಳನ್ನು ತಕ್ಷಣ ತೆಗೆದುಕೊಳ್ಳಿ | Govt job document verification process



SDA | FDA | RAILWAY | SSC | DEFENCE | Complete Guidance | ಎಲ್ಲ ಎಕ್ಸಾಮ್ಗಳಿಗೆ ಇಷ್ಟು ಓದಿದ್ರೆ ಸಾಕು




RRC GROUP D Most Important Questions & answers 2019 - General Awareness - Current Affairs - General science .

RRC GROUP D Most Important Questions & answers 2019 - General Awareness - Current Affairs - General science .
RRC GROUP D Most Important Questions & answers 2019 - General Awareness - Current Affairs - General science .

Hello Friends ,


As Everyone knows that RRC Group D is going to Recruit more than 1 lackh Vacancies in indin Railways - To help out Rrc Group D Aspirants Kiran Kamble Knowledge World Website With Associated with Kiran Kamble Knowledge World Youtube Chanel has prepared some important Questions & Answers . Lets Prepared .


Q 01 - Purity of a Metal Can be Determined by with the help of  which of the following ?

Ans  -  Archimedes .


Q 02 - Which of the Following is an Emergency Hormone in the Humans ?

Ans  - Adrenalin .


Q 03 - Crookes Tube is used to produce what ?

Ans  -  X Ray - Rontgen Discovered X Ray .


Q 04 -  Which of the Following Term is not Associated with Sound Wave ?

Ans  -  Candela .


Q 05 - Gun Powder Consist of a Mixture of ?

Ans  -  Sulfur , Potassium Nitrate , Charcoal . 


Q 06 - Who Chairs the Committee of experts on data protection formed by govt of india to study the issue on data protection & frame data protection bill ?

Ans  -  B-N - Shree Krishna .


Q 07 - Photon is the fundamental Unit / Quantum of which of the Following ?

Ans  - Light .


Q 08 - Nephrons are Part of which system ?

Ans  -  Kidney .



  • Imp Note - Nphrons is the Microscopic structural & functional unit of Kidney .



Q 09 - Where was the G - 20 Group of 20 Summit 2019 was held ?

Ans  -  Japan Osaka .

Q 10 - Which of the Following metals occurs in free state ?

Ans  - Copper .

Q 11 - Planks Constant Has the Dimension of ?

Ans  - Energy .


Q 12 -Which is a water soluble Vitamin ?

Ans  - Vitamin C & D .



  • Water Soluble Vitamins includes Vitamin C & Vitamin B .



Q 12 - Energy Travels From Sun To Earth through which of the Following ?

Ans  - Radiation .


Q 12 -Find out out the ODD Word From the Given Alternatives ?


  • Bandoneon .
  • Harmonium .
  • Piano .
  • Guitar .
Ans  - Guitar





Q 13 - What is the Full form of " AM  "  regarding to Radio Broadcasting ?

Ans  - AM - Amplitude Modulation .


Q 14 - Hepatitis Affects Which organ of the Human Body ?

Ans  - Liver .


Q 15 - In which National Park " Special Rhino Protection Force ( SRPF) Was Deployed with an Objective to Protect the one horned rhinoceros ?

Ans  - Kaziranga National Park .



  • Imp Note - Kaaziranga National Park is Located in - State Assam .



Q 16 - The Gas Used Extinguish fire is ?

Ans  - Carbon - Dioxide .


Q 17 - What is the Name of the Campaign Launched by Gajendra Singh Shekhavat for Conservation of water & Water security in New Delhi ?

Ans  - Jal Shakti Abhiyan .



  • Imp Note - Union Jal Shakti Minister - Shree Gajendra - Shekhavat .



Q 18 - Which was the Mahatma Gandhi - IT & Bio Technology Park ( MGIT - BP ) Inaugurated , which is built with indian Assistant ?

Ans  - Cote - D - Voire .

Q 19 - Which of the following brings back De Oxygeneted - Blood From Different parts of Human Body  to the Heart ?

Ans  - Veins .



  • Imp Notes  - Pulmonary Veins - Carries Oxygenated Blood .


Q 20 - If An Electron & Photon Have the Same Wavelength then they will have the same ?

Ans  - Linear Momentum .

 Q 21 - Which of the Following became the First legislation to be pased by the newly constituted by 17th Lokasabha ?

Ans  -  The Special Economic Zones .



Q 22 - When Iron Rusts Its Weight ?

Ans  - Increases .



Q 23 - Scot Morison IS PM of Which of the Following Country ?

Ans  -  Australia .


Q 24 - Which of the Following Is Correct about Compression in Sound Wave ?

Ans  - Compressions are Regions of High Pressure & High Density .



Q 25 -The Abbreveviation LHC Stands for which Machine ?

Ans  -  LHC -  Large Hadron Collider .


Q 26 - The Virus of Of AIDS Affects the Growth of which of the following ?

Ans  - T _ Cellsin Blood .


Q 27 - The First Law of Thermodynamics is related to Conservation of Which one of the the Following?

Ans  - Energy .



Q 28 -  Who has been appointed as the chairman of Micro finance Institution network ( MFIN ) , As per the Decision taken in its 10th Annual general Meeting ?

Ans  - Manoj Kumar



Q 29 -What is the New Sex Ratio at birth ( SRB ) at the national Level ?

Ans  - 931 .



Q 30 - Who Presented the Economic Survey 2018 - 2019 in the Parliament ?

Ans  - Nirmala Sitaraman -



  • Imp Note  - Nirmala Sitaraman Is the Current Finance Ministor of the India .







-------------------------------------Advertisement --------------------------------------------------------------
Join Our SpardhaJagattu Telegram Channel - 

https://t.me/joinchat/LuowIBa2aDROYR92iN1Z1A

Join Us On Facebook - https://m.facebook.com/kiran.kamble.9469

JOin me On Instagram https://instagram.com/kiran_bahusaheb_kamble?igshid=19erfx3sbowil







Join Me on YouTube  -  








---------------------------------Study Material Section -.................................................--------


Study Materials - KPSC _ SSC _ ENGG _ RAILWAY .

WAtsApp - 8880521673

Google Pay & Phone Pay - 8880521673

150 Rupees .


  • Previous Year Question Papers 
  • Model Question Papers 
  • General Science 
  • General Awareness
  • Reasoning 
  • Aptitude 
  • Maths 










---------------------------------------------My Youtube Videos ---------------------------------------


             


                                        Kiran Kamble Knowledge World

                                         
             


                                      KIran Kamble Knowledge World


             


                                        Kiran Kamble Knowledge World   

                                     
             



                                          Hello  Kiran Kamble Knowledge World



            



Thanks & Regards ,

Kiran Kamble Knowledge World

Website / You-tube

Description ,
railway group d reasoning question in Kannada,railway group d reasoning 2019,railway group d ka reasoning,group d syllabus,group d reasoning in Kannada,reasoning questions for railway group d pdf,reasoning group d,railway group d reasoning question in hindi pdf .

.


Previous article
Next article

Leave Comments

Post a Comment

Please Do Not Use ay Bad Comments As All the visitors here are MAle & Female & Professionals

Articles Ads

Articles Ads 1

Articles Ads 2

Advertisement Ads

close