RRC Group D Science Important Questions & Answers 2019 - Also Important in SSC MMTS & SSC CGL 2019 - Kiran Kamble Knowledge World
  • KPSC

RRC Group D Science Important Questions & Answers 2019 - Also Important in SSC MMTS & SSC CGL 2019

RRC Group D Science Important Questions & Answers .


RRC Group D Science Important Questions & Answers 2019 - Also Important in SSC MMTS & SSC CGL 2019
RRC Group D Science Important Questions & Answers 2019 - Also Important in SSC MMTS & SSC CGL 2019 






Hello Friends RRB Group D is going to Recruit more than 1 Lakh vacancies in the upcoming year - I know that all of you are preparing for this Exam . So here we have prepared some important Expected  questions - These Questions are already asked in the Various exams called SSC MTS - RRB GROUP D , SSC CGL .

Q   01 - Which among the following Oxides is an Aphoristic ( Powder ) Oxides ?



  • Ans    - Aluminium 
  • LED
  • Zinc      Oxides are Aphoristic ( Powder ) Oxides .





Q   02 -  Which of the Following elements will be most Electronegativity ?

Ans    - 2    8     7 .


Q   03-  Which fact is not valid for Dobereiner  ?

Ans    - The Properties of middle elements is roughly Ava rage of other two elements .


Q   04-  New Land Classification of Elements Failed Because?

Ans    - All the Elements Known at that time could not be arranged into Octaves .


Q   05-  Which of the Following is a non metal and also a Liquid ?

Ans    - Bromine ( Bromine Atomic Number is - 35 )


Q   06-  Which of the Following Elements Form an Acidic Oxide ?

Ans    - Sulfur Oxide ( Acidic Rain Also )


Q   07 - Which of the following properties is Shown by a non metal ?

Ans    - Its Oxide Turns ( Blue Litmus Red )


Q   08 -  A Substance Hard as Diamond is ?

Ans    - Silicon Carbide .


Q   09 -  Which of the Following Elements Occurs in free state ?

Ans    - Sulfur ( 16 ) .

Q   10 -  Which of the Following Elements gets burned when it comes contact with Air ?

Ans    - Sodium - Potassium - Magnesium  3 are Correct .


Q   11 -   Which of the Following Compound is not an Ionic Compound ?

Ans    - Carbon Tetra Chloride . Remember - Always Carbon makes Covalant Bonds .

Q   12 -  Gold is Soluble in ?

Ans    - AquaRegia .

Q  13 -  Most Abundant Metal on the Earth is ?

Ans   -



  •  When Metal is Asked - Answer is - Aluminium . 
  • If Not - Oxygen is also An Answer .
  • SIMA - Silica & Magnesium .




Q  14 - Which of the Following Elements gives Basic Oxide ?

Ans   -  Calcium .


Q  15 -  How Many Elements were Known During the time of Mendeleev ?

Ans   - 63 .


Q  16 -  Which group of the periodic Table contains maximum Elements ?

Ans   -  Third Group - 3 Rd .


Q  17 - Which of the Following sets are members members of the same Family ?

Ans   - Li - NA - K -   Code Word Lion King .


Q  18 - Which of the Following Sets - Identify a set belonging to the same period ?

Ans   - NA - MG - AL - ( Code Word - Na Muze Aata Hai )


Q  19 - Total numbers of elements in modern periodicity table is ?

Ans   - 91 .


Q  20 - The total numbers of elements in Lanthanoids & Actinoides Together is ?

Ans   - 28 & 30 Both are Correct Answers .


Q  21  -  The Pair of Element which Exhibits the property of Catenation  ?

Ans   - Silicon & Carbon .


Q 22  - Atomic Number Number of GOLD ?

Ans   -  AU - 79 .


Q 23  -  The Metal Which can be extracted from Pyrolusite ore is ?

Ans   -  Manganese .


Q  24 -  Calamine ore can be Converted into Zinc Oxide by the Process of ?

Ans   -  Calcination .


Q 25  -   Mixture of Acetone & Water is Separated by ?

Ans   - Distillation .


Q 26  -  The Chemical Process that causes digestion of food by enzymes is called ?

Ans   - Hydrolysis .

Q  27  -  Absorption of Digested food Takes place in the Intestine by Structures called ?

Ans   - Villi .


Q 28  -  The End Product of protein as a Result of Digestion is ?

Ans   - Amino Acids .

Important Note -

  • If Carbohydrate - Glucose .
  • If FAT - Fatty Acids .

Q - 29 - Major Function of HCI Gastric juice ?

Ans - 

  • Providing Acidic Medium for Pepsin .
  • Kills Micro Organism .


Q  30 - Which Term is not Associated with Sound Wave ?  


Ans -  Candela .



-------------------------------------Advertisement --------------------------------------------------------------
Join Our SpardhaJagattu Telegram Channel - 

https://t.me/joinchat/LuowIBa2aDROYR92iN1Z1A

Join Us On Facebook - https://m.facebook.com/kiran.kamble.9469

JOin me On Instagram https://instagram.com/kiran_bahusaheb_kamble?igshid=19erfx3sbowil







Join Me on YouTube  -  








---------------------------------Study Material Section -.................................................--------


Study Materials - KPSC _ SSC _ ENGG _ RAILWAY .

WAtsApp - 8880521673

Google Pay & Phone Pay - 8880521673

150 Rupees .


  • Previous Year Question Papers 
  • Model Question Papers 
  • General Science 
  • General Awareness
  • Reasoning 
  • Aptitude 
  • Maths 










---------------------------------------------My Youtube Videos ---------------------------------------


             


                                        Kiran Kamble Knowledge World

                                         
             


                                      KIran Kamble Knowledge World


             


                                        Kiran Kamble Knowledge World   

                                     
             



                                          Hello  Kiran Kamble Knowledge World



            



Thanks & Regards ,

Kiran Kamble Knowledge World

Website / You-tube

Description ,
railway group d reasoning question in Kannada,railway group d reasoning 2019,railway group d ka reasoning,group d syllabus,group d reasoning in Kannada,reasoning questions for railway group d pdf,reasoning group d,railway group d reasoning question in hindi pdf .

.


Previous article
Next article

Leave Comments

Post a Comment

Please Do Not Use ay Bad Comments As All the visitors here are MAle & Female & Professionals

Articles Ads

Articles Ads 1

Articles Ads 2

Advertisement Ads

close